Sunday, October 31, 2010

Balasan Kerana Melewatkan Solat




بسم الله الرحمن الرحيم       
tadi saya terbaca  di facebook tentang kisah benar ini, jom kita baca dan ambil iktibar bersama..

Suatu cerita yang telah berlaku beberapa tahun dulu di Makkah …Kisah Benar … kisah yang boleh kita renungkan bersama   serta jadikan panduan   dalam diri kita ini. Kisah yang anda baca ini bukannya datang dari majalah Mastika  atau majalah2 tabloid tetapi kisah dari tanah perkuburan Sa’raya, Makkah.

Pada beberapa tahun dahulu ada seorang perempuan yang berumur 40an telah meninggal dunia. Mereka telah mengusung jenazah beliau untuk dikebumikan di tanah perkuburan Al Ma’ala yakni lebih kurang 2 kilometer   dari Masjidil Haram selepas solat zuhur. Apabila sampai sahaja di tanah perkuburan tersebut, alangkah terperanjatnya mereka bila mendapati se ekor ular  yang berwarna Hitam  sebesar peha bersisik tebal telah berada  di dalam liang lahat (dalam kubur tersebut). Subhanallah … keadaan ular tersebut amat menggerukan. Mereka pun terus berlalu dari situ dan membawa jenazah wanita tersebut ke tanah perkuburan yang lain   yakni di tanah perkuburan Sa’raya lebih kurang setengah jam  memandu dari situ (8 km Jauhnya)  . Apabila mereka sampai di tanah perkuburan tersebut, rupa-rupanya Ular Hitam yang sama juga telah menunggu jenazah wanita yang ingin dikebumikan di situ. Allahuakbar … mereka mengambil keputusan untuk memindahkan  serta mengangkat ular  tersebut dan letakkan di luar yakni berjauhan sedikit   dari kawasan tersebut dan mengkebumikan jenazah wanita  itu (yang peliknya Ular Hitam  itu tidak melakukan apa-apa bila disentuh oleh mereka). 

Selepas sahaja mereka mengkebumikan mayat wanita itu, tiba-tiba Ular Hitam yang diletakkan berjauhan dari situ terus datang menjalar dengan pantas dan masuk  meluru ke dalam kubur wanita itu. MasyaAllah (seperti menjunam kedalam swimming pool dari atas – keadaan sewaktu ular itu masuk ke dalam kubur). Dengan beberapa seketika mereka mendengar bunyi seperti dahan-dahan pokok yang dipatah patahkan dan apabila mereka melihat ke dalam kubur wanita tersebut, alangkah terperanjatnya kerana Ular Hitam sedang membelit jenazah wanita itu serta mematah matahkan tulang jenazah  itu … Subhanallah.Ada beberapa orang yang berada di persekitaran kubur itu turut pengsan melihat kejadian itu. Selepas diselidiki kenapa perkara tersebut boleh terjadi, rupa-rupanya sewaktu hayatnya, wanita tersebut suka melewat lewatkan Solatnya.

Marilah kita ambil iktibar dan pedoman dari kejadian ini. Semoga Allah swt kuatkan iman kita dalam mendirikan solat 5 waktu daripada gangguan syaitan dan iblis insyaAllah. Ini baru seksaan di dunia akibat melewatkan solat….Bagaimana kalau tak solat…..

takut tatkala aku habis membaca kisah ini..mana x nyer, aku sendiri pon kadang-kadang sering melambatkan solat.itu tidak termasuk lagi dgn yang tertinggal..masyaallah..harap2 lepas ni aku akan beringat lepas dengar azan berbunyi..begitu juga ngan korang eh..meh ler sama2 kita tingkatkan ibadat sebagaimana meningkatnya umur kita..amin ~~ :)

30.10.10 - HAPPY BESDAY MAK


Rasa hiba seketika sebab baru lepas bergayut dgan seseorang..bukan dengan marka atau pakwe tp dengan emakku tersayang..huh jiwa ni meronta-ronta rasa nak pulang ke kampung halaman tapi itu hanya angan semata.untuk mak ku tersayang, selamat hari lahir..semoga tuhan panjangkan usiamu untuk aku membalas segala jasamu..rasa cam nak balik umah saat ni..tapi jarak memisahkan kita..jarang aku nak menaip ayat2 jiwang tapi bila hati sedang sayu ayat-ayatku mula sendu..mak ku seorang yang pemalu, seperti aku..huhu (ye ker?) tanpa mak siapalah aku..nak g toilet pon ajak dia yang teman..hehe..tapi mmg aku mewarisi trait mak aku sbb aku rasa 80% adlah diriku lahir dari mak ku dahulu..ayah aku yg cakap bukan aku..

mak terima kasih kerana melahirkan dan menjaga cheq sampai besar cenggini. tiada cheq tanpa mak..i miss u so much !! 

Saturday, October 30, 2010

the real iron man :D


haha..terjumpa pic ni kat tumblr..klakor2..gelak guling2 aku tgok pic ni..dari superman jadik bibik ko ironman..haha.. nih kira misi menolong housewife la kot eh?? haha..nice job 'the real iron man' !!! :DDD

Friday, October 29, 2010

Azfar - Akan Ku Jumpa With Lyric





korang..time ramadhan dulu tgok x cerita syurgamu ramadhan?? best + sedih gila kan?? cukup la kalau nak sedarkan kita serba sedikit..bagi aku citer nih 100 % best la..pelakon pon semua mantap2..satu lagi citer dia best sebab lagu tema dia nih..nyanyian azfar..masuk dgn citer tu..sedih gilerr..setiap kali aku terdengar lagu msti air mata kuar sendiri..xyah nak paksa..apa yg aku belajar dr citer tu..cinta tu hanya pinjaman sementara dr Allah yang maha Esa kpda kita kat dunia ni.jadi hargai lah orang yang mencintai kita.kerana cinta tu bila2 masa ja boleh pergi dari jasad kita.bila aku hayati lirik lagu ni...ermm xtau nak cakap..mmg rasa terkena kat jiwa aku..aku hanya boleh menjawab dengan air mata.. :(

Belacan & Paku - mat salleh speakin' malay..haha





BELACAN & PAKU


"Belacan dan Paku" ialah lakonan dua kawan rapat yang suka bercakap dalam bahasa malaysia.. Kedua-dua wataknya berasal dari USA dan tinggal di Sarawak/Sabah selama setahun lebih.. Belacan & Paku sungguh minat segalanya yang berkaitan dengan Malaysia... MALAYSIA BOLEH!

Monday, October 25, 2010

betol ker klau tak suka kucing tu tak penyayang?


ini kucing..comel kan? tapi saya xsuka kucing..betol ker kalau xsuka tu xpenyayang? saya rasa tak pon.sebab saya punya reason tersendiri why i don't like kucing...
ini antara reasonsnyer (ayat mmg rojak buah gila..haha sory!) :

1) kucing berbulu.klau pegang & cium2 mesti lekat kat baju ngan sluar.eeee
2) kucing suka berak merata & pee merata2.aku xsukaaaaaa !!!
3) kucing berbau..nak pegang pon tak berani...bukan aku gedik xnak pegang tp mmg xboleh ok..
6) kucing bajet manje..
4) aku suka ikan.sbb tu aku xsuka kucing..kira penyayang jugak la kan kat haiwan..ahahhaha
5) mmg dilahirkan aku xsuka kucing..so apa nak wat..aku terima jer takdir.. ;p

tapi secara jujurnya aku pon rasa sedih sebab aku xsuka kucing.kawan2 aku semua suka kucing except me.so klau dorang cite pasal cat ni aku tpaksa lah wat bodoh..memang aku xminat nak wat guane.sorry mr.kucing..i don't belongs to u..pliz forgive me klau lalu depan awak saye xsenyum..hahaha..

Sunday, October 24, 2010

ku rasa raksasa !! hiyarkk..



alamak...ujan!! larik2..

rawrrrr..sero nak kekoh budok..haha

Mood tgah rajin nakk wat assignment..tp data pulak xdak..adoiyai...mcm2 cobaan betoi la klau mai time aku rajin nih.minggu ni kompem xtidoq lagi..aku rasa skg mcm mlam mnjadi siang..siang berganti malam..mcm lagu jamal abdillah plak..haha..mna x nya..tidoq pkui 3 pg ke atas..kompem esok mangkit lambat punya..haha..terok betoi..skg rasa jantung bedegup paling kencang gila..ni last weekend nak submit assignment...harap2 bleh sipakan before due date..tp dalam bizi2 wat aseiemen pon boleh lagi aku ngedit gambaq..dasar student xsedar diri aku nih..haha


p/s : gambar di atas bukti betapa aku tension !! maaf..

tumblr?

pic nih berbokeh-bokeh..haha

i wish i were there !

yang nih paling terbaek !

Tumblr tu kind of blog jgak..but bnyak pic kot..cute2 semua..smlam aku trbukak then asyik tgok picture yg org upload smpai tido pkul 5 pg..haha..nice gila pic dorg..nih contoh2 pic nyer..dorang nih tgkap pic bapak  punya kretif..hadoi hadoi..dslr dah melyang2 d awangan dah ni..hopefully aku dpt memilikinya satu hari nnt..hiyarkk !!

Thursday, October 21, 2010

AUSTRIA GREEN LAKE-AMAZING !!!

 air yg sgt clear..besh giler !
 2 alam.hebat photographer nih !
klau dah lenguh kaki berenang boleh duduk dlu yer bang ,...kikiki ^^

Tengah aku skodeng2 tumblr orang tadi aku trjumpa pic nih..wow ! very2 amazing..tmpat ni kat Austria..sbnarnya sblom jadi tasek tmpat ni adalah taman tapi pas half year dah bertukar jadi tasek..aku pon plik..kat austria ada tsunami ker?? haha..papun juz ejoy the view..hutan dalam tasek !! 

Sunday, October 17, 2010

abang frontier ^^

tiba2 jer aku teringat kembali hari itu. haha...

alkisahnya..pada suatu hari kitorang stduent muslim ada meeting dgn pengetua kolej dkat N24 dkat depan CICT  UTM. pengetua nak cakap pasal pergaulan bdak2 gurl nih supaya x melebihi batas sbb tahun snlom ni dah ada sorang student dah pregnant,,.ish ish xsangka aku..mudah-mudahan aku xjadi gitu,..huhu..takut !!

dah habis ceramah, kitorg pon lari lintang pukang kluar dari dwan kuliah tu..yela lapaq kot tgah2 hari..nak balik  makan..tup tup...hujannn ~~ ya Allah..dah la patung xdibawa bersama.apa lah nasib dikandung badan.,,haha..ayat cam apa agi an..=,=''

pastu kitorang ambik keputusan nak terjah jer lari d bawah hujan yang renyai2 mengulit jiwa..haha..elok sampai  tgah jalan,lebat la plak..ish ! nasib baik ada bus stop kat situ..kmi pon berteduh la tang tu sat..tik tok tik tok jam berlalu dan kami masih d bus stop itu,,,

lalu apa lagi..aku pon berangan la d bwah hujan yg lebat itu..aku kata kat masyi ngan farah ( member kamceng aku)..'' wei xde ka orang yang berhati mulia macam lam citer kat tv nak tumpangkan kita?? haha..pastu kwan2 aku pon gelak jer arr..jgan berangan ah..hahaha :D

selang 2 3 4 dan 5 minit kot...jeng jeng jeng ~~ ada seekor kereta frontier brhenti tepat depan mata kitorang.hah terbeliak masing2 ..ingat abang tu nak tnya jalan..pastu aku nampak tangan dia seperti mengajak kami naik kereta nyer itu..apa lagi hujan2 nih..datang kereta kora pon aku akn naik apakan lagi kereta frontier..hahah..

time kat dalam kete tu kami smua tahan gelak..mana tak nyer..aku cakap memain jer..tiba2 betol ada keta brhnti..macam mimpi..xsangka ada lagi orang yg baik hati gitu..abg tu tnya 2 3 soklan jer..kami pon jawab begitu sahaje..malu la katakan..haha..lastly sampai kat kolej..kami cuma sempat berkata trima kasih abang tanpa sempat mengetahui namanya.. huhu..xsangka beranganku jadi nyata hari tu..

papun moral of the story is '' day dreaming sometimes can be true'' 
aku akan sentiasa berangan lagi selepas ini...haha ^^,

Saturday, October 16, 2010

purpose of my life :D

matlamat hidup aku ?

untuk subjek keusahawanan aku kena tulis tentang matlamat hidup aku.tapi nak wat essay rasa macam susah sgt la..lama dah kot xmengarang since spm..haha..yer yer jer..klau dia suruh wat mind map jer kan senang...aku bab2 nak ngedit ni laju jer ah..nk pikir2 karangan panjang bejela mau 2 3 bulan amik masa ( alasan sbb malas gila nak wat..haha) 

so after pikir2 hampir 2 3 minggu..matlamat hidup aku adalah seperti pic yg aku wat d atas..sekian trema kasih..harap2 akan tercapai la purpose of my life tu..

jap2..satu lagi matlamat yg trtinggal..'' i want to a billionaire so freaking bad, but i love the things i never had''
hehe..okeyh layan jer lagu bruno mars tu..terbaek !!! ^.^

hari ini hari sedih !

bendang belakang rumah.rindu nak balik :(

teringat kat mak ayah la..apa nak buat dok jauh..huuhu..nak balik mau 100 lebih p balik..raya haji pon xleh balik aku rasa,, td aku trbuka fb kawan aku..ada orang wish takziah kat dia..agaknyer sape yg mninggal.? aku pon xtau sbb xrapat..yg penting aku trut sedih walaupun langsung xde kaitan ngan aku..al~ fatihah...semoga kawan aku yang satu itu tabah menjalani ujian.itu jer yang mampu aku kata sbb bukan kena kat batang hidung sendiri..huhu..klau lah aku boleh teman dia saat ini utk kongsi sedih ker..aku rela jer..tp kwan aku yg satu itu xpenah pon nak tegur aku.aku pon heran,,muka aku berlagak sgt ker???  atau mungkin dia xingat pon aku sape sbb aku xcantek...standard ah laki kat dunia nih..xpe aku sedar aku beza dgn dia....apa pon aku doakan jer kebahgiaan dia dari jauh~~ amin ....ok skrg dah pkul 1.35 am..aku dah nak tido..babai ! :)