Monday, November 29, 2010

PUNCA KANSER PAYUDARA

kawan-kawan..mari dekat..mari dekat..hari nih saya nak share pasal bnda penting nih..yg jauh mari dekat yg dekat rapat-rapat lagi yer...benda nih kena cakap slow2 sebab malu la...hehehe (-*.*-) seperti biasa saya terjumpa artikel ni kt fb..klau saya rasa berguna sangat2 baru nk sharekan..so ni berguna kot pasal kanser payudara..kita pempuan mmg familiar dah dgn problem nih,..tp laki jgn wat bodoh la sbb korang pon ada potensi okeyh..punca-punca kanser nih bnyak tapi hari nih nk cakap pasal deodorant yg kita dok pakai kat ketiak tu jer .jadi jom kita usha artikel nih sat..xlama aih untuk kesihatan yg berpanjangan..cewahh ~~ :D


Aluminium Chlorhydrate

weh rexona ada AC lah..pehal ko senyum? nak dapat kanser? (-,-?)


Aluminium Chlorhydrate, untuk selanjutnya saya singkat menjadi AC. AC terdapat dalam Nivea Deodorant sensitive without alcohol dan juga dalam Dove Deodorant Silk Dry (tutup emas), tidak didalam Dove fresh touch, juga rexona men xtreme.

Baru2 ini saya menghadiri sebuah seminar tentang kancer payudara. Waktu soal jawab, saya mengajukan pertanyaan tentang, mengapa bahagian ketiak adalah tempat dimana paling sering perkembangan kancer payudara terjadi.

Waktu itu pertanyaan saya tidak dpt dijawab dan akan diberi jawapan kemudian hari. Selang beberapa waktu, saya menerima pos, dimana ada keterangan/jawaban atas pertanyaan saya. Keterangan atau jawaban itu ingin saya informasikan kepada anda semua.

Penyebab utama untuk kancer payudara adalah karana pemakaian produk2 ANTI-TRANSPIRANTEN (= anti peluh). Kebanyakan produk yang ada dipasaran merupakan kombinasi dari anti-peluh dan deodorant. Produk Deodorant sendiri tidak berbahaya.

Mohon periksa bahan2 apa saja yang tertera dikemasan produk2 deodorant anti-peluh anda dirumah! Jika mengandung AC, SEGERA BUANGLAH, seperti. Rexona dan Dove Deodorant. Cuba menggunakan lain yang tidak mengandung bahan AC ini.Biar mahal sedikit asal tidak mudarat kpd kesihatan kita.
  
Alasannya adalah sederhana: Hanya beberapa bahagian dari tubuh kita yang dapat mengeleminasi zat2 racun, iaitu bagi. belakang lutut, belakang kuping, diantara kaki dan ketiak. Zat2 racun ini dikeluarkan dalam bentuk peluh.

Produk2 anti-peluh mencegah peluh keluar. Dengan menggunakan deodorant anti-peluh, zat2 racun tadi tidak boleh dikeluarkan dari dalam tubuh, melainkan tertumpu di kelenjar getah bening dibawah lengan. Asal kanser payudara kebanyakan ditemukan di area bagian atas payudara.

Laki2 tidak sepeka wanita terhadap type penyakit ini. Meskipun laki2 menggunakan produk2 anti-peluh, bahan2 produk ini biasanya tinggal melekat dipermukaan ketiak dan tidak langsung masuk kedalam kulit.

Kaum wanita yang setelah mencukur bulu ketiak dan terus menggunakan produk anti-peluh lebih banyak risikonya, karana lewat luka2 kecil yg mungkin terjadi akibat mencukur bulu ketiak. bahan2 kimia yang ada dalam produk anti-peluh bisa lebih cepat masuk kedalam tubuh.

FW khalil benyahya : Kanser Payudara dan Deodorant

herm begitulah kisahnya..lepas baca article nih saya pon g check la deodorant yg saya pakai & terbukti mmg ada bnda alah AC tuh..huu....abis pasni nak pakai deodorant ape lak? sapa ada cadangan kasik skit..rexona dah mmg out of the list ok..pasni klau nk g beli deodorant kna bwak kanta sekali sebab tulisan kat botol dia tu kecik bangat daaa.camner nak baca....huuu..harap korang alert eh..takot gak men ngan bnda kanser2 nih..bawak maut kot..klau dibawa belayar boleh tahan agi..huuu...


Sunday, November 28, 2010

EXAM AKU DAH ABIH !!! YES YES YES !!


gembiranya di saat ini kurasa bagai ingin menyanyi macam ana raffali.lalalala..heee..exam baru abih kot setelah lama aku dan member2 berhempas pulas memulas otak...tapi aku wat2 epi ja nih sebab bukan semua paper leh jawab pon..sem nih semua killerz ah..nasib baik aku xmati dgn killerz paper..tapi xpe sebab usaha itu dah ada jadi skg berserah jer la..malam esok dah nak balik umah & sem depan practical kat kedah..sedih happy semua bercampur baur ( eceh ayat bm A1 nih..haha)..sedih sebab nak tinggalkan kawan2 (masyi,farah,mimi-eh nnt jumpa lagi minah ni kat tmpat praktical..hahah..,nisak , syaz ,kakek , zati ,mokkah,az, atif,yam, sarah & budak2 klas yg lain lah..lama kot nnt balik..huuuu..tapi conclusion untuk sem nih memang perit ah...aseimen susah bagai, perangai lecturer pon berbagai-bagai..tapi sbb kitorg student kena turut jugak peel dorg walau management dorang yg x betol sebenarnya...

exam kali nih plak kebanyakan aku spot xbetol..bila baca past year, xnaik..time aku xbaca naik pulak..sejibik sejibun...ish memang sakit jiwa raga kuuuuu...huuu..tapi xpela bnda dah lepas..waaaaaa !!!kepada kawan2 yg baca post ni eh, saya nak ucapkan selamat bercuti,,,balik umah elok2 naaa..jangan lupa kim assalamualaikum kat mak ayah korang,,kate anak pok cik abdullah kim salam...:D hehe..

nanti balik umah mesti aku jarang on9 dah sebab beruk band coverage bapak lembap kat umah...nak tunggu loading dan aku sakit jantung dlu menyumpah..haishh...sabo la eh..

balik nih walopon 6 blan tapi bkan leh dok relax..kna p practical kot..tapi xpa ada member a.k.a syafawati ngan kak aku kat situ..haha..untung gak la aku rasa dari mmber aku yg nnti nk g prac sorg2...huuuu takot-takot...adeh lapaq la plak tgok rumet aku makan..x ajak aku pon..sampai ati dia noh..haha..ok lah blogger..di mana pon korang brada..ingat mak ayah korang eh..hahaha..tiba2 ja..aku doakan korang sihat2 aja..wish me luck in my practical yer..babai ~~ assalamualaikum ^_^

Saturday, November 27, 2010

SALAM = selamat tinggal?

Assalamualaikum..apa khabar semua?? berjumpa lagi kita di arena ini..tadi saya terjumpa lagi satu info berguna..sebelom nih kita selalu kan dapat msg kata jgn sebut semekom apa semua tu kan then suruh sebut salam jer..sebenarnya salam pon tak boleh disebut tahu...aku pon baru tau tadi sbb ada member share kat FB,..korang baca bawah nih betol2 sebab ini mmg serius..kalah keseriusan wonder pet !


SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"???????? apa maksudnya???






Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89) 

السلاما=keamanan.....
  
baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM or ASSALAMUALAIKUMWARAHMATULLAHIWABARAKATUH...


Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.


Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum” dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

 Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.Jawab salam yang betul ialah ;

 WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;         

 “WAALAI KUM SALAM

 Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ZIZAH ye” contoh lerr…
 Dan bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH yer”


Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti    ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

 Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

 Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

 Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan              “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

 Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

 Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu. Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..
.
Sekian, semoga ada manfaatnya.


dalam xsedar rupanya banyak dah dosa yg kita buat..aku pon slalu jer kot mlawak ngan member sruh kim salam maut.xtaula plak xleh dari segi agama.astaqfirullahalazim~~.lepas nih nak kim salam pon kena beringat la.. harap semua nih dapat memberi peringatan kat diri aku ngan diri korang semua eh..sekian sahaja..Assalamualaikum ~~ (^^,)

Friday, November 26, 2010

GILA-GILA KENTANG

kentang pusing-memusing-terpusing..haha


tak sat aku p pasar malam ngan farah +, piji ngan masyi...last outing p psar mlam 4 this sem :(..slasa nih semua dah pakat nak balik dah..jumpa nnt lepas 7 bulan...sedih2 ..tapi p pasar mlam tadi aku dapat kentang pusing2 setinggi menara KLCC..teruja dapat kentang tu pastu aku pon  jadi gila-gila kentang..haha..comey la dia pusing2..dah lama nampak kentang nih tapi kali nih baru dapat beli..syok xterhingga..haha ..dah aku beli kat satu gerai tu jumpa lagi satu gerai yg putarannya lagi panjang..huu...kuningnya lagi keemasan..huuuu lagi..aku tgok jela dia buat..yg tolong wat kan tu budak kecik ja..dia wat dgn bersemangat aku tgok..jadik lagi mcm rugi xbeli kat situ..tapi xpala..rezki kat tempat lain..

sedap woooohh sehingga bakal mak mertua lalu pon xperasan!! -o-

p pasar malam kali nih ramai gila orang..yg mintak sedekah pon ramai jugak...jadi aku pilih bagi yg melayu sorang tu jela..klau aku nak bagi kat semua, mau ak plak yg jadik pemintak sedekah nanti..huu..sayu gak aku tgok depa dok mintak sedekah tu..yg nih bukan buat2 punya..mmg seriyes depa kurang upaya..babtu aku bagi gak malam nih walopon xseberapa & walopon aku tgah sengkek d hujung2 sem....harap dgan duet yg aku bagi skit tu bleh la dia makan jagung bakaq seketoi dua kat pasar malam tu...aku xleh la tgok org mntak sedekah..rasa macam sedih sangat...moga2 hidup mereka akan bertambah baik pas ni..xrugi pon kalau nak sedekah..walopon seciput jer kita kasik..niat tu yg penting..mna tau org yg kita bg sedekah tu doa kan kejayaan kita ka..hidop kita pon bukan selalu nya nak senang..masa depan pon kita xtaw lagi macam mna..time kita senang nila nak kena tolong orang..time kita susah nanti baru boleh orang nak tolong kita..oleh itu sekian saja sampai d sini..selamat sejahtera semua :)

Thursday, November 25, 2010

Efek Minum Nescafe- Dahsyat wooo !!

tadi kawan aku ada share benda artikel nih kat Fb...sebab aku rasa benda nih sgt2 benar dan  berguna aku share plak kat sini..satu lagi, last sem mmg aku banyak minum nescafe & akhirnya mmg aku dah rasa efek dia yg sangat teruk & menyebabkan aku terpksa ulang alik dari hospital....better korang baca  & amik langkah berjaga2 kalau korang slalu minum nescafe secara berterusan...


Kawan saya (dah arwah)...... .
dari usia muda.....
pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .
bengun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....
tulang dia reput.....

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan¦..


Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.


Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat


dikenalpasati:


Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.


1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh 
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya. 
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap. 
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa. 
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari. 
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini


adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'


Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:


1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer) 
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer 
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi 
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu. 
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine 
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya 
7. Elakkan mandi selepas makan 
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari. 
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda 
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya. 
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.


'sharing is caring





kesimpulannya, nescafe mmg bawak penyakit..kadang2 time study memang la kita rasa tough bila amik nescafe..fokus pon lebih..tapi lepas abis exam klau korang xambik nescafe & terus tinggal secara drastik mmg padah la jawabnya..time aku taun 2 hari tuh, kat last paper aku mmg dah dapat rasa symptom kat badan aku..contoh macam terketar2 , cepat resah , senang stress, & semua ada lah..tapi untung aku sakit bila dah kat umah..klau kat u dia wat peel habis aku..dah jauh dr umah..hermmm,.,,satu lagi amik nescafe pon lebih kurang macam org amik dadah la..nescafe kan ada kafein jugak..so bila amik bnyak2 kandungan kafein dlam bdan pon bnyak la..so bila dah tinggal trus mmg shaking beb !!!!harap2 semua amik iktibar la eh..salam ~~ (^_^)

usaha belum tentu capai kejayaan.

first & foremost hari ini mmg hari yg sangat sangat dan tersangat sedih..aku xleh jawab paper property market research tadi ..rasa cam nak menjerit kat seluruh alam semesta ja..arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....mna aku xgeram..smalam xtido kot sbb nk study paper tuh..tup tup tadi ternganga aku tgok soklan yg naik tak seperti dijangka..susah mmg xhingat..aku rasa spnjang dok kat UTM nih sem ni yg paling terok..takot la aku dapat pa untuk paper tu..Ya  Allah tolong lah bagi aku at least lulus untuk paper nih..xpenah aku rasa stress gini..soklan tadi mmg berbeza sgt ngan past year..klau past year tu giler la senang..2 taun naik bnda yg sama..tu yg aku xpuas ati..mai kat part kitorg tetiba soklan susah cam budak PHD..tula aku cakap usaha kadang2 xdatang pon kejayaan kalau xde rezeki kita kat situ..sbb tu kadang2 kita tengok org study bagai nak rak tapi result xde power mane..teknik study pon penting gak sebenarnya..better baca buku 5 minit & pahamkan betol2 dari baca buku 1 hari xpaham pape..aku xtau la member2 aku cane tapi average semua org merungut ah tadi..


dalam hati aku skg hanya tuhan ja tau..sedih, marah, frust menonggeng, menyesal semua ada..yang penting lecturer aku kasik hint semua cam xbetol...menyampah,,,ada yg cakap jgn baca past year,last2 naik past year..ish geram geram gerammmmm !!!! herm hope last paper nnt akan menyebelahi aku ngan member2 aku..pas ni dah nk practical..perasaan seram sejuk takot semua ada..but life must go on..wish me luck !! tata :/

Tuesday, November 23, 2010

kipas susah mati wani ardy !!






picture source: waniardy.tumblr


hari nih nak citer psal wani ardy lah..aku minat sangat kat dia nih,kat dato' siti pon aku xminat gini tau!heee..aku bukan lesbian lah tp just adore dia jer..dia punya bakat yang umph..xtaula nak cakap..style dia pon aku suka..cute abih..antra lagu dia yang aku minat & selalu aku dengar bila nak tido mcm orang kecil & suddenly lewat.aku xtau la nape aku nih minat sgt kat dia.apa dia post kt FB semua cam nak p like jer..sbb aku mmg like setiap post dia..bukan pura-pura jer..aku follow semua perkembangan dia kot,,.dia ada tumblr aku follow..dia fb aku add..haha..agak2 dia pon dah boring ngan aku niha..tp dia ok jer aku rasa..sebab kdga2 aku dok komen kat dia, dia reply jer.tu yg bertambah minat kat dia tu..haha..skg dia dok oversea..dah la pandai nyanyi ,bijak pulak tu..herm..korang kenal x dia? dia boleh la nk kata penyanyi indie..sbb dia wat semua lagu sendiri.. main gitar pon sendri..apa lagi? mantop kot..kpda wani ardy...kiranya detik ini kau sedang terbatuk-batuk,ketahuilah olehmu bahawasanya aku sedang memanggil namamu..hahah..mohon maaf kiranya aku terlalu meminatimu..huuu :(

Sunday, November 21, 2010

PAK LONG bukan AH LONG

sekarang aku & rumetku sedang mendengarkan lagu dari pak long bertajuk selagi ada rindu..lagu nih dah lama tapi ari tuh aku terdengar kembali..aku salute la kat pak long nih..walaupun beliau tidak pemes sangat tapi lagu beliau memang bikin gua mau nangis..huuu..baru2 ni kristal dah cover balik lagu nih..dah jadik rock skit...best jugak..tapi suara pak long mmg lagi merdu la..kristal pon xleh lawan..pak long nih dah tua pon..yerla..nama pon paklong..hahaha...suara dia memamg lenggok abis,..dengar pon kepala aku bergoyang-goyang nak ikot rentak.haha..nih lirik dia lagu nih..


Lirik Lagu Selagi Ada Rindu - Pak Long

Selagi Ada Bulan Mentari
Selagi Ada Berkasihani
Selagi Ada Bulan Dan Bintang
Selagi Ada Berkasih Sayang

Selagi Ada Ombak Dan Laut
Selagi Hatiku Terpaut
Selagi Ada Turunnya Hujan
Selagi Ada Rahmat Tuhan

Selagi Ada Langit Dan Bumi
Selagi Cintaku Bersemi

co:
Selagi Ada Waktu
Selagi Ada Rindu
Biar Beribu Batu
Ingin Aku Bertemu

Oh Kasih (Oh Kasih)
Damailah (Damailah)
Engkau Disana

Ku Berdoa (Ku Berdoa)
Pada Tuhan (Pada Tuhan)
Agar Kau Bahagia

Lagu: Pak Long
Lirik: Pak Long

erm berapa kali selagi daa...haha..k sekarang selagi ada waktu aku nak p study lah..kang selagi dok on9 selagi itu result aku xbagusssss (wat rentak suara pak long yer) :D

sekali sekala berjiwang best jugak..haha

Saturday, November 20, 2010

Lagumu Lagu Tula

hehe..sebenaqnya xdak apa pon nih..cuma tgah boring gila nih..kat lam bilik nih suhu brapa ntah..sejuk bebeno..kat luar pon dah mcm cameron highland..punyala berkabus..pasai pa ntah jadi lagu tuh..xkan efek gunung merapi meletus xabih abih lagi..huhu..tp cuaca gini bukan nak mendorong hamba untuk study..hamba rasa mahu tido lagi  adala..huuuu (-,-?)...

ha sat2,..nih nak tanya skit kat hampa..apa eh lagu terbaru la..suggest la skit kat ceq.xkira la lagu omputih ka atau lagu melayu...boring dah tiap2 ari dengaq lagu yang sama..xpon gitau jer lagu pebret ampa..mai sini nak tumpang dengaq sat.haha.herm itu sajalah untuk ketika ini..tatatititututttt ~~

English Style

yay...background da bertukar ke english style yer..hati rasa berbunga jer sbb aku mmg suka english styleee..huuu..sapa lagi suka english style angkat kaki..haha..nnt bila tua2 rasa cam nak kumpul lah semua pinggan mangkok vantage..comey la sbb bunga2 ros tu ada,,.huish memang cantek la..aku dah paham knape mak cik mak cik sekelian suka kumpul & xsuka pakai pinggan mangkok dorang..sebab cantik la..sayang kot nak pakai..tengok lagi kenyang.haha...hati pon berbunga ja pandang..hilang tension skit tgok bunga2 nih..



kalau satu rumah wat tema nih lagi style..rasa cam dok kat london jer walau tepi rumah ada bendang..haha..apa lagi eh nak mrapu?? erm xde dah kot..sbb exam ada lagi 3 paper..haha..bleh lagi aku melalut kat sini kan..


 aku berangan jer nih..satu set pinggan mangkok tu pon dah ber rat-rat..haha..nak pulak  krusi yg bersarung tu,,herm xtau nak cakap la...haha..

so, the moral is '' berangan biar berduit'' (-,-')

Friday, November 19, 2010

hari semalam tidak sama dengan hari esok

hari semalam mungkin gembira..
hari esok mungkin lain ceritanya..

hari semalam mungkin bahgia...
hari esok mungkin derita kan menjelma..

hari semalam mungkin derita..
hari esok mungkin bahgia akan bercerita..

hari semalam mungkin nasib tidak menyebelahi..
hari esok siapa yang ketahui?

hari semalam mungkin engkau bukan sesiapa..
hari esok mungkin engkau usahawan yang berjaya...

hari semalam mungkin engkau tidak disukai..
hari esok mungkin engkau seorang perdana menteri..

hari semalam tidak sama dengan hari esok..
hanya si empunya alam yang tahu apa jawapannya kelak..

engkau & aku hanya bisa merencana..
namun Dia jua yang punya kuasa..


hari-hari mendatang tabahlah kita menghadapi..
kerana pasti  terselit jua hikmah di sebalik apa yang terjadi..





Saturday, November 13, 2010

hari ini dalam sejarah ...

Hari nih baru lepas satu paper iaitu paper macroeconomic..seperti yg dijangkakan soalannya mmg mencabar minda & jiwa ragaku..part A boleh lagi la aku jawab syikit2 tp mai kat part B ya ampun..susah separuh nyawa..aku toleh kiri senyum kat farah tanda xreti wat..dia pon senyum kat aku balik..kami saling berbalas senyuman ..haha,,tapi lam hati nih dah panas daa.pastu apa lagi..goreng ah apa yg patut.tp aku xtau la jawapan aku tu bernas ke x..masalahnya nota dia kasik ayat ntah hape2 n xde isi sgt pon...skrg aku tawakal jela.study, study dah..herm~~
huu..xnak macam nih..mintak2 baek2 ja..takot-takot..


dah abis first paper semua org bergegas pulang ke kg except aku . farah ngan masyi & ada lagi la dak2 klas aku yg xbalik..dlu mmg mcm relax jela xnak balik..smgu jer pun..tp hari ni rasa sedih gila kot tgok org semua pakat balik.tapi xpala ..nak wat gena dah lambat..tiket pon xdak dah,..pastu masyi pon ajak la kami beraya kat umah pak long dia dkat Felda Lok Heng..haha,,nama mmg terbaik kan..dengar sekali pon mmg dah catchy..mst ingat sampai mati nih..pagi esok  kami bertolak..so ni kira yg pertama kalinya lah aku beraya di perantauan..hahah..seyes sebelom ni semua raya bawah ketiak mak ja..baru tau rasa nikmat bersama keluarga bila dah jauh gini..huuuu..macam mna la eh raya kat tempat orang>?? takot jugak nih nk g nyibok time raya2 gini..tapi redah jela..semoga aku xmenangis bila dok kat umah orang..haha..aku nih bab2 nangis mmg juara..kalah pelakon kot..spontan jer aku leh nangis..tee hee..ok lah dak ngantok tgu nak srong bantal jer nih..bai bai mr.blog..thanx you coz keep accompany me (^_____^)


mmmmmuahhhhxxx :-*

i'm a Muslim & i'm proud of it (^_^)Y











taken from :iennheartsyou.tumblr

Thursday, November 11, 2010

Randomly..


esok 13 november, aku ada exam paper first..orang lain dah habis exam n ada yg dah balik aku baru nak exam..kat pesbuk smua gambaq org p mlancong sana sni..meluat aku tgok a.k.a jeles x trhingga...wuuu..tp untuk yg first paper ni aku ada la study skit..tp bila tgok past year punyer questions macam xde sgt jer lam note?? adeii nih yg takut ni...rasa mcm kna baca newspaper n tau pasal economy semasa pon ade..habih la aku nak mggoreng nnt..newspaper pon slalu selak kat bahagian hiburan jer..xkuasa aku nk tgok bhgian bursa saham tuh..tgok graph naik turun tu pon da naek biol otak aku..haishh..tp mntak2 la soklan yg naik berkaitan dgn apa yg aku baca..semoga Allah permudahkan jalan kami semua :)


tp xtaula mcm mna..aku xde mood sebenarnye ..minda dok kat umah kot..selasa arituh tok wan aku meninggal dunia..herm sedih aku xdapat balik sebab dah xsempat..arwah meninggal malam selasa..mak & kak aku cakap xyah balik la malam2..kang jadik pape lagi sudah..aku pon menangis jela malam tuh..sedih giler org semua balik cuma aku yg x...tp aku xde nak heboh..malas la...member aku yg terdekat jer tau..malam tu aku baca yasin jela dkat arwah..apa lagi aku bleh wat dok jauh2 gini.last skali jumpa dia masa raya puasa hari tuh..patut la banyak mnde pelik jadik arituh..bila jadik camnih baru aku ingat balik..kira anak wan aku yg dok jauh2 semua balik raya yg lepas..sempat la jumpa untuk yg terakhir kalinya..skrg aku dah xde tok & wan lagi..aku dah jadik cucu yatim piatu..hermm..tp dah sampai waktu semua org akan pergi..aku baca yassin arituh teresak2..sambil baca sambil teringat bila pulak waktu aku?..takot aku rasa..seram sejuk semua ada..amal x banyak lagi..semoga tuhan mengambil aku dlam keadaan aku dah bersedia nk menghadapNya.. ..semoga arwah wan dicucuri rahmat dan diletakkan di kalangan orang2 yg beriman.... :'(

Monday, November 8, 2010

Demam Exam :-S

selamat study kawan2 ..tiru mcm bearbear nih!!

jgan jdi mcm bearbear nih..penyegan..haha..(tp nih mcm gaya aku jer? -,-)

hai korang..lama xjumpe..hehe..bajet macam aku blogger terkemuka kan? haha..sekarang tgah mood ketaq lutut tau dak..exam dah bermula tp klas aku punyer stat lambat skit..hari sabtu ni baru ada paper..pastu cuti seminggu.3 lagi paper semua pas cuti raya haji...xhagak la jadual exam ni pon..papun aku mmg xstudy lagi nih..aku mmg wat keje semua last minute..pdahal ada masa 2 minggu nak study betol2..mesti mak ngan ayah aku keciwa kalau taw aku mcm nih..tapi seyes klau aku study awai pon mst aku lupa balik..aku nih otak pelupa sebab suka makan bnda masam a.k.a jeruk and so on..mak aku dah xlarat dah nak cakap..''xyahla dok makan sangat bnda masam tu..x elok..''..herm tp aku xdengaq pon ..nak wat camna klau nmpak ja buah pelam a.k.a mango msti terlioq gila..

herm..ni tarikh jadual exam aku. 13, 23 , 25, 29 bulan 11..korang tolong baca yassin time tarikh2 tu eh.hehe tolonglah tolonglah..^_^..aku doakan kejayaan kita bersama okeyh...okeylah dah xlarat la nak type..biasa la aku mana idea mcm korang nak type panjang2..semua entry pendek2 kecuali entry yg aku copy n paste.haha.pemalas dak nih..haishh..btw arinih aku dah potong kuku..kan ari isnin..implikasinya keluarlah gila dan masuklah kesihatan terhadap diriku ini..mudahan2 aku akan sihat2 saja sampai abis exam !! aminn~~

DI SINI SAYA INGIN MENGUCAPKAN SELAMAT MENGHADAPI PEPERIKSAAN KEPADA SEMUA KAWAN2 & FOLLOWER SAYA. SEMOGA SEMUNYA BERJAYA DENGAN JAYANYA (hudoh giler ayat!)..WISH ME LUCK TOO BAYBEYH !! OK DETS ALL CIAWW DULU..BAIII :D